ADJÖSS, BON JOUR!

- kommer den tillbaka?


Folk på kajen Jack Kotschack och Bon Jour vid Lidingö Bon Jour vid Lidingö brygga
På kajen stod folket från Radio Nord kvar:
Fr. v. tekniker Björn Öhlin, chaufför Jan Sjöberg, försäljningschef Bok Reitzel, tekniker Archie Burger, 
tekniske rådgivaren Jim Forster
och så den svenske chefen och nicaraguanska konsuln Jack Kotschack.

Är detta bilden av det snöpliga slutet för Radio Nord? SE-fotografen tog den en grå eftermiddag på kajen vid Lidingö. Piratsändarbåten ”Bon Jour” lägger ut, sätter kurs mot ett varv i Finland – efter fem olycksdagar. Masten höll på att brytas, den första sändningen blev en SOS-signal med lampa, tidningarna var spydiga och folk skrattade åt eländet. Chefen Jack Kotschack pustade tungt när han vände ryggen åt fartyget. Men vi ger inte upp, sa han.

Hyland får vi, Taube skriver paussignal, Ingo spelar skivor… innanför denna dörr var ingenting omöjligt


THE BOSS Jack S. Kotschack
Bredvid en skylt: CHEFEN har inte alltid rätt, men han är alltid CHEFEN. Jack Kotschack på sitt överpampiga kontor. 
På dörren: hans namn i jättebokstäver.

  9 november 1959.   Den dagen hade Aftonbladet en nyhet som tidningen var ensam om. »Dollarmiljonär bakom reklamradio i Ålands hav.» En första presentation av vad oljemiljonären Gordon MacLendon och den svenske filmdirektören Jack Kotschack hade för planer: Kommersiell radio från ett fartyg i Ålands hav. Det hela ännu mycket preliminärt…
  27/11.   Svenska Dagbladet noterar radioplanerna och kungör också att mr MacLendon har planer på att göra film här.
  28/11.  Samtliga tidningar offentliggör nyheten kring Radio Nord. Detta efter en presskonferens med lunch på restaurang Tre Remmare, stort upplagd. ett 60-tal deltagare. MacLendon: Flera stora annonsörer är redan intresserade. Vi ska sända nyheter, musik, dramatik och välgörande program. Kalaset kostar omkring 2 miljoner kronor. 15 januari kan man bestämma när provsändningarna skall börja.
  3/12.  De tre herrarna i centrum intervjuas i SE - Kotschack, MacLendon och oliemiljonären Robert Thompson.
De tror alla bergfast på idén - Sverige måste öppnas för kommersiell radio förr eller senare.
»Nyhetstjänsten är det viktigaste». säjer MacLendon. Premiär? Omkring 15 april. Men många problem måste lösas.
  21 januari 1960.  Nyhet från New York: Köpet av sändaren är avslutat! En »viss» båt skall köpas. Annonser för 12 miljoner under perioden 15/8 1960 - 15/5 1961 är redan säkrade.
  3/2.  Lennart Hyland har blivit erbjuden posten som chef för radioprogrammen från Radio Nord! Han erbjuds en lön av 100.000 om året.
  4/2.  Hyland bekräftar att han erbjudits jobbet, men vill inte uttala sej.
  5/2.  Hyland tackar nej - utan motivering. Samtidigt meddelas att det inte blir start den 15 april men väl den 15 juli. Då blir det provsändningar. »Den 15 augusti kör Radio Nord igång på allvar. Det blir musik, nyheter... »
  8/2.  Regeringen ber Telestyrelsen om uppgifter kring piratsändaren. Radio Nord hälsas inte med något jubel från myndigheterna.
  11/2.  Telestyrelsen går till aktion mot företaget. I pressen har nämnts att båten, från vilken sändningarna
skall ske ute i Ålands hav, skall gå under Nicaragua flagg. Telestyrelsen skickar telegram till myndigheterna i Nicaragua och påminner om att det landet skrivit under den internationella konventionen i Geneve som förbjuder radioföretag av detta slag.
  12/2.  Ledare i Dagens Nyheter. Radio Nord kallas ett »olustigt försök att kringgå den svenska riksdagens klara ställningstagande mot kommersiell radio. Det är fel att som gjorts på något håll kalla Sveriges radio för ett monopolsystem av rysk modell…»

Pälsar och pengar

  28/3.   Programplaneringen för Radio Nord är klar. Det blir enligt tidningarna »tävlingar om skatter» i bästa Karusellstil, frågesport, intervju med »Veckans personlighet», »Lucky numbers» som lottas ut med hjälp av telefonkatalog eller bilregistret där vinnarna kan få t. ex. en päls. Reklamen skall inte dominera i sändningarna.
  2/4.  Nu är Radio Nord klar att köra igång måndagen den 15 augusti, säjer Aftonbladet. Provsändningar börjar den 7 augusti. Företagen står i kö för att få köpa reklamtid. Herrarna i toppen sammanträder den 22 april för att diskutera priser m. m.
  28/4. Utrikesdepartementet har kopplats in på affären »piratsändaren». Svenska beskickningen i Nicaragua beordras fråga varför myndigheterna där inte svarat på Telestyrelsens telegramförfrågan om sändarbåten skall gå under Nicaraguas flagg.
  11/5.  Ny blänkare i pressen. Radio Nord startar programenligt den 15/8, säjer direktör Kotschack, som nu också plötsligt blivit konsul för Nicaragua. »Vi har inte ändrat våra planer».
  16/5. Nicaragua svarar UD. Landet kommer inte att tillåta någon sändning från båt under dess flagg. Internationella regler får inte missbrukas. Kotschack: »Jasså. Radio Nord startar i alla fall mellan 15/8 och 1/9. Vilken flagg vi för säjer jag inte. Vi visste hur Nicaragua skulle svara ... »
  2/6.  Radio Nord skaffar lokaler i land. 500 kvm kontorsutrymme i Centrum av Stockholm. Kontoret inreds med exklusiva finesser. Kotschacks bild pryder de flesta väggar. Till slut påminner det blänkande kontoret om en amerikansk juke-box.

13 vid bordet

  16/8.  Dagen efter utsatt premiärdatum, visserligen, och ännu syns båten inte till ... Men det blir lunch i alla fall för Radio Nords folk på Tre Remmare. »13 pionjärer nästan alla med chefstitlar» skriver pressen. »Olika förseningar» har inträffat. Nu blir det start i mitten av september.
  2/9.  Mord på Radio Nord. skriver Aftonbladet. Statsmakterna gör bara sin plikt enligt internationella åtaganden då de eventuellt försöker stoppa Radio Nord. Piratradio är fiske i grumligt vatten, heter det. Kotschack och hans amerikanska miljonärskompisar tror tydligen att regeringen bara kan tiga och lida. De litar på att Radio Mercur i Öresund klarat sig undan alla danska myndigheters attacker.
  20/9.  Kotschack håller föredrag i reklamföreningen med ljudillustrationer. »Vi är tre veckor försenade, men vi kommer igen. Start i början av oktober. Annonser nu tecknade för 2,3 miljoner.»
Och man kommer att köra med musik. nyheter, tävlingar... 2,6 miljoner lyssnare räknar man med.
 
 
Styrman Elmlund
Här   är vajrarna som inte höll i stormen. Styrman Elmlund: »Det var kusligt så masten slog . . . »

  30/9.   Start först om en månad, heter det i pressen. Fartyget »Bon Jour» håller på att utrustas i Sydeuropa. Vilken flagg det seglar under är hemligt. Radiojurister sammanträder i Norge för att utreda frågan »piratsändare».
  12/10.  Kotschack håller föredrag hos Stallbröderna med smakprov. Radio Nord skall konkurrera med Sveriges radio. Så här skall det låta: I program 1 i Sveriges radio kommer om en minut ett föredrag om nederbörden 1872. Här i Radio Nord får ni lyssna till Povel Ramel och Brita Borg». Premiären blir om tre veckor. - Om nu allt går i lås ... ( första reservationen).
  19/11.  Ingemar Johansson skriver kontrakt som disk-jockey för Radio Nord. Han skall snacka boxning mellan skivorna. Första sändningen i början av december.
  26/11.  Kommunikationsministern svarar på »enkel fråga» i riksdagen. Piratsändaren är ett skrupelfritt utnyttjande av de svårigheter som finns för upprätthållande av lag och ordning, säjer han. Men det  finns inga möjligheter att vidta några rättsliga åtgärder mot Radio Nord...
  18/11.  »Bon Jour» ligger på varv i Köpenhamn och får radioantenner och »diverse mindre kompletteringar». Kotschack: »Vi går med vinst från första sändningsdagen. Det blir tävlingar för 15.000 kr ... »
  1/12.  Radio Nord kringgår lagen säjer Aftonbladet. 5 flaggor finns i reserv ombord om det skulle krångla med Nicaragua. »Vi seglar om tre veckor», säjer radiofolket.
  2/12.  Ny protest från Telestyrelsen till Nicaragua.
  6/12.  Evert Taube skriver Radio Nords vals, som ska petas in i pauserna och bli en signaturmelodi. Han får bra betalt.

Skeppsradio? Äsch ...

  22/12. »Bon Jour» är på väg. Utan skeppsradio - den har man glömt. Men nu ska det bli premiär till jul. »Vi är visserligen 5 månader försenade men börjar sända ikväll utanför Ornö», säjer Kotschack. Teknikerna trimmar antennen förtvivlat. Vädret ganska dåligt och blir allt sämre.
  23/12.  Ingen sändning i natt En fisketrålare med radiofolk och nyhetsmaterial ombord sökte kontakt med »Bon Jour» utanför Nynäshamn men fick lov att vända.
  24/12. Amerikanska representanter klättrar ombord på »Bon Jour». Teknikerna sliter som djur. Antennen är trasig - glappkontakt, slarv av det danska varvet. Det blev för bråttom på slutet. Men det blir jul ombord i alla fall. Julbord och julgran medan sjön växer allt högre. Kapten och en besättningsman är dåliga - tandvärk. Måste iland. Men fyrskeppet Almagrundet, 2 distansminuter bort, ser inte ljussignalerna från det krängande radioskeppet.

Nu sänder vi - SOS

  25/12.  Masstelegram distribueras på juldagsmorgonen till »prominenta personer». »En julklapp till er och 1 miljon andra hem. Radio Nord sänder dygnet runt pigg musik, täta nyheter och god underhållning. Sätt på radion nu!» Dom som försökte det hörde inte ett pip. För »Bon Jours» sändare är tyst, antennfelet gick inte att klara trots förtvivlade ansträngningar. Och ingen kontakt har man med land. »Skandal», säjer lotsarna i Sandhamn. Sjön växer, det blåser storm, 20 sekundmeter. Masten slår hårt.
Radio Nord-männen ombord är inte vana vid sjön, började bli sjösjuka. Men de är inte rädda. Det är däremot kapten ombord. Till slut ger han order om att fartyget skall överges. Styrman Elmlund får slå SOS på sin signallampa. Fyrskeppet ser signalen och lotsarna från Sandhamn går ut. 14 man från »Bon Jour» tas ombord. Debarkeringen är livsfarlig i den grova sjön. Kvar på bandspelaren i »Bon Jours» sändarrum sitter »Julmelodier» och »Låten från båten», julglädjen som svenska folket gick miste om.
Så lugnar sej stormen. »Bon Jour» red ensam ut den i 20 timmar - och klarade den. Båten går för egen maskin in till Lidingöverken. I stället blåser det upp storm hos Radio Nord. Amerikanarna rasar. Skepparen på »Bon Jour» avskedas. Han har fatt en nervkollaps heter det.
 
 
Tekniker Sjöström
Tekniker Sjöström plockar bland sladdarna. Kustbevakningen sa: Sändaren är ett rent virrvarr.

Vi kommer igen

Jack Kotschack säjer: - Det var helt onödigt att överge fartyget. Visserligen var det ett fel på masten, men det är lätt att reparera. Vi kommer igen - och det blir fina program. En del annonsörer har hoppat av, men vi har fått andra istället. Förseningarna har berott på utebliven leverans av radiomaterial från USA. Styrman Svante Elmlund säjer:
- Det var hemskt när masten slog så hela båten skakade. Till sjöss kunde vi först spänna vanten, men det gick inte när stormen ökade. Men båten är bra - den tål sjön och har haft 36 meter hög segelmast då den var skonare en gång i världen. Stagas masten tål vi 25 – 30 sekundmeter.
Tekniker Olov Sjöström säjer: - Den tekniska utrustningen ombord är perfekt. Det är bara glappet i antennen som skall klaras. Vi kommer att höras fint i hela Mellansverige,
Stormen är över nu. Och »Bon Jour» har gått till Åbo under Nicaragua flagg för att slicka såren. När den kommer ut igen vill inte Jack Kotschack lova. Men den kommer, var lugn för det säjer han. Och vi ska sända 21 timmar om dygnet.

Se januari 1961