Kända svenskar på Rivieran

 

Kotschack – alltid aktuell

För något mer än tjugo år sedan talade alla om Radio Nord, en reklamfinansierad fri radiosändare som sände sina program på internationellt vatten i Östersjön. Den nya radiostationen, som producerade musikprogram dygnet runt, blev oerhört populär Innan den stängdes av den dåvarande  regeringen med kommunikationsminister Gästa Skog- lund i spetsen. Man stiftade en ny lag, Lex Radio Nord, enligt vilken det var straffbart ”att genom tekniskt eller ekonomiskt bistånd” samarbeta  med Radio Nord.
Framför mig på Croissetten i Cannes sitter en äldre gentleman med hökprofil och energisk blick. Han har fört ett om växlande liv och till de mera intressanta kapitlen i sitt liv räknar han Radio Nords korta, men intensiva verksamhet åren 1961 och 1962.
Jack S. Kotschack heter mannen ifråga. Han pendlar ännu mellan New York, Stockholm och Cannes men hans fasta punkt är Cannes där han har en flott terassvåning på Boulevard Montfleury. Kotschack har haft näsa för det nya. Han var en av de första som importerade de nya fibertygerna från USA till Europa. Han flög som en jojo mellan USA och Stockholm - 58 gånger på tre år, vilket var mycket på den tiden.
 

KULSPETSPENNAN

Under en av dessa resor fick han väderkorn på kulspetspennan som då ännu var okänd i Europa. Han blev produktionschef för Europa och etablerade pennfabriker i Norge, Danmark, Finland, Frankrike, Holland och Italien. Han sålde 20 miljoner kulspetspennor på ett år.
I flera år var Kotschack också verksam inom filmbranschen. Han importerade filmer från USA men han producerade också många långfilmer i Sverige.
Han är en verklig allätare som affärsman och ingenting har varit honom främmande. Han har lanserat engångstandborstar och vitaminpiller på en och samma gång. För att fullborda porträttet av Jack S. Kotschack kan nämnas att han är veterantennisens starke man både nationellt och internationellt. Han har jobbat med tennis i 45 år och är styrelsemedlem i Internationella tennisförbundet.
 

FRIHETEN I ETERN

Synd att man stoppade oss, säger Kotschack. Jag tror på friheten i etern. Om jag i dag fick rätten att driva Sveriges radio på ett kommersiellt vis med reklaminkomster skulle jag utan vidare kunna utlova tre radioprogram och minst två TV-kanaler – och det skulle inte kosta en enda krona i licensavgift.
Jack S. Kotschack sprudlar av energi när han talar om sitt favoritämne - radio och TV - och fortsätter.
- Så länge Sveriges radio hade konkurrens av oss var den bra. Nu är den värdelös. Melodiradion kom till tack vare mig men nu har man råkat på villospår. Man talar för mycket och spelar för litet. Det får vara maximum 20 procents prat på en musiktimme. Det är ett amerikanskt schema och det är noga genomprövat. Jag tycker man gör många fel i Sveriges radio. För att nämna ett exempel: Vad är det för ett sätt att ändra våglängden mitt under sändningstiden? Förlåt att jag säger det, men de svenska programmen är både dåliga och tråkiga!

m/s Bon Jour

SPÄNNANDE ÄVENTYR

Radio Nord var ett spännande äventyr och Kotschack, som var den ansvarige, återkommer titt och tätt till historien om "Bon Jour", som började sina sändningar den 8 mars 1961. Fartyget förde Nicaraguaflagg, men var en tyskbyggd f.d. tremastad stålskonare som byggts om till motordrift med namnet m/s Olga.
Radioprogrammen bandades i Stockholm på Radio Nords kontor som låg på Kammakaregatan. Rullbandsaskarna packades i vattentäta behållare som dagligen flögs med sportplan till det utanför Nynäshamn förankrade sändarfartyget m/s Bon Jour. Onsdagen den 8 mars 1961 blev en historisk dag. "Piratchefen" Kotschack talade till sina lyssnare: "Radio Nord är verklighet och jag har äran presentera Europas modernaste radiostation, en radio i kontakt med tiden. Vi på Radio Nord sover aldrig. Vi sänder 24 timmar om dygnet".
 

TEKNISKA PROBLEM

Efter det lite högtidliga talet sjöng Evert Taube sin specialkomponerade vals 'Kärlek i rymden" och därefter kom Siw Malmkvist, som då var stjärnan för dagen, med sin succéschlager "April, april". Trots tekniska motigheter blev sändningarna en stor succé. Under vissa tider, bl.a. lördagskvällar, var 75 procent av landets radioapparater inställda på Radio Nords våglängd.
 

PRATARNA IDOLER

Skivpratarna blev rena idolerna och deras. USA-inspirerade pratstil var snabb, lättsam och humoristisk. Man gjorde särskilda hitlistor och allmänheten fick rösta fram sina melodier. Den största triumfen var när Sveriges radio i maj 1961 startade sina första P 3-sändningar som en direkt följd av den nya konkurrensen.
När regeringen insåg att den fria radiosändaren bara vann terräng beslöt man sig för att stoppa den med en ny lag som förbjöd allt samarbete med Radio Nord. De flesta var  emot piratsändaren, icke minst tidningarna som miste en del annonsinkomster. Den enda tidning som konsekvent ställde upp för Radio Nord var Expressen, som gjorde en omröstning om den nya lagen. 200.000 röster avgavs och 99  procent protesterade mot Lex Radio Nord.
 

Gentleman med hökprofil - Jack S. KotschackSTICK, JACK

Sista natten spelade man bitterljuva melodier som Stick iväg, Jack och Sånt är livet. Sedan blev det tyst.
-Är du bitter, Jack, för att man stoppade dig lagvägen?
- Inte alls. Snart är den dag inne då man från vilken plats på jordklotet som helst kan nå varje annat land med perfekt mottagning av såväl radio som TV. Det är bara en tidsfråga när satelliterna snurrar i rymden och sänder program. Och dessa etergäster knackar inte på dörren och ber att få komma in. Ingen lagstiftning kan hindra en sådan utveckling.
- Andra planer?
 

COME BACK I CANNES?

Det finns faktiskt folk här nere som umgås med tankar på att starta en kommersiell radiosändare från Palm Beach i Cannes. Vi får inte glömma att det ute i Europa finns en del sändare som är igång, bl.a. Radio Veronica som ligger utanför Hollands kust och har sänt topprogram i 20 år. Man har rådfrågat mig och undrat om jag vill vara med och göra radioprogram på Rivieran. Man är inte ens främmande för att göra svenska program för att underhålla svenskarna på kusten.
 

SOM LOKALTIDNING

- Svagheten är att man inte kan nå så långt rent tekniskt. Sändaren når fram till Mandelieu på ena sidan och Juan Les Pins på den andra. Det blir som en lokaltidning med 100.000 läsare och det är ett för litet underlag, skrattar Jack S. Kotschack, som är en man som aldrig ger upp och som alltid har nya idéer på lager.

NILS BERMAN
NST 1983-01-08