HUR LEVER KOTSCHACK IDAG?

Ett paradis för fem ... och inga gäster kommer objudna          Titta, en specialfiness!

 

Förre Radio Nordchefen Jack Kotschack kopplar av med intensiva tennismatcher på sin nyanlagda bana (30.000 kronor). Den ligger i direkt anslutning till Morsta gård, som är hans väl bevakade fritidsparadis i Roslagen 3,5 mil norr om Stockholm.
Den magnifika herrgårdsbyggnaden når man via en primitiv avtagsväg. Området är en reträttplats för Kotschack. Där vill han helst vara i fred med sig själv, sin familj (hustru och tre söner) och sina gäster.
Tennisbanan består av en sorts porös cement som släpper igenom vatten. Därför kan man spela på den direkt efter det värsta skyfall. Den kräver ingen skötsel.
Vid ena långsidan: en takförsedd bar med infravärme. I samma sektion: en läcker swimmingpool. Den rymmer minst 50 personer bara de låter bli att kappsimma.
Andra utomhusfinesser: en amerikansk kastmaskin serverar tennisbollar på löpande hand. En aldrig felande motspelare för den som vill öva smashar. På bordet i baren en portabel TV.

lnmonterad i väggen: en bandspelare med Radio Nords bästa skivmusik. Högtalare har satts upp lite varstans. Går man runt i den välskötta trädgården hörs från varje hörn »Stick i väg, Jack», den sista melodi som vevades från »Bon jour».
Herrgården byggdes på 1800-talet och har senare blivit separerad. Rummen är mycket personligt möblerade. I Jack Kotschacks arbetslokal står en länstol vars sitt- och ryggdyna består av en vibrator. Den ger massage för trötta ryggar.
Summa: På Morsta gård saknas ingenting.
 

Jag gjorde ingen förlust på Radio Nord.                Solbränd, effektiv –men rastlös.             ”Ingenting händer”
 

 

SE hälsade på en weekend. Den första detalj vi noterade:  Kotschacks nya bil, en Lancia GI (pris: 37.500 på gatan). Ett under av skönhet och snabbhet. Ägaren har just blivit generalagent för märket. Han söker i dagarna efter en utställningsyta.
Värden själv är sportklädd, solbränd. Tennisbollarna viner som projektiler. Kotschack slår hårt och effektivt. Han känner sig en smula rastlös för närvarande. Han avreagerar sig. Det har uppstått ett tillfälligt arbetstomrum efter radioåret. Ingenting händer. - Och det måste hända nåt annars är det tråkigt ...
 

 Den »nye» Jack Kotschack har annars inte vilat länge. Vad följer nu? Ett sabbatsår? Ånej. Han berättar om sina närmaste projekt:


1) Försäljning av Lanciabilar.

2) En countryclub förbereds i stockholms trakten inom en fyramilsradie (countryclub = fritidsområde med tennisbanor, golfbana, swimmingpool, bastu och bowling banor).

3) En eller två spelfilmer om året. Den första ligger färdig i manuskript men dialogen ska omarbetas en smula. Det är en film med amerikanskt kapital och amerikanska skådespelare och den ska del spelas in i Sverige och i Finland. Filmens arbetsnamn: »Affair in Sweden». Handling: en vetenskapsman från Amerika kommer till Sverige. Han råkar i konflikter med kvinnor och sex. Filmen var projekterad till denna vår men tack vare arbetsbördan med Radio Nord blev den uppskjuten till nästa vår. Filmidén är Kotschacks. Manuskriptet är skrivet i Hollywood av Seymor Robinson vid ett av Kotschacks besök där.

4) Ett manuskript om Radio Nord håller på att skrivas. Det här en samhällssatir. Filmen ska göras i Finland med både svenska sch finländska skådespelare. »Allt som händer i filmen har inte hänt i verkligheten men en stor del», reserverar sig Kotschack.
 

5) Försäljning av Washmobil. Vad är det? jo, en maskin (från USA) som tvätt-borstar bilar på 3 minuter. Finns tidigare inte i Sverige men är efterfrågad.
 

6) Distribution av utländska spelfilmer. Men Kotschacks intresse för kommersiell radio har inte dött. Texasmiljonärerna som finansierade Radio Nord tänker starta en sändare på Cypern och en i Beirut. Kotschack har erbjudits "kompanjonskap» men har ännu inte accepterat. Däremot ska han se till att sändarna kommer i gång och föra underhandlingar med myndigheterna på respektive orter. »Några motaktioner från regeringshåll blir inte aktuellt där», säger han. Sändarfartyget »Bon jour» kommer i dagarna att ankra utanför Themsenmynningen. Fartyget är sålt och företaget som skall driva sändningarna heter »Radio Atlanta».
 

Dags för bokslut efter Radio Nord:

Kotschack. - Radio Nord var en synnerligen svår affär att driva. Det var nyanskaffningar till båten hela tiden, och vi fick ta emot stora smällar då generatorer etc. inte höll. 3,8 miljoner kronor investerades. Omkostnaderna med 50-talet anställda täcktes av annonsintäkterna men någon amortering på kapitalet fick amerikanarna inte. Om Radio Nord hade fått arbeta ifred utan hot från myndigheternas sida så hade det säkert blivit en lönande affär. Personligen har ingen ekonomisk förlust drabbat mig annat än att jag plötsligt har tre kontor, inklusive det specialinredda för Radio Nord.
 

Hur ser det ut i Radio Nords lokaler vid Kammakargatan i Stockholm?

Svar: - Ödsligheten själv. Inte en Radio Nordpryl finns kvar. Det gör däremot chefen och sex medarbetare. Snart flyttar vi kanske också. Det är inte bestämt. Om vi rör på oss blir det bara till tvärs över gatan. Där väntar lämplig kontorsmiljö.
Det berömda skrivbordet har redan placerats där. Tills vidare håller sig Kotschack  med ett betydligt enklare bord  i den nya lokalen. Bland de sex medarbetare som finns kvar ska ett par med chefens hjälp flyga till USA och arbeta på radiostationer där.

Till sist har Jack Kotschack ännu ett järn i elden. Han funderar på att starta en PR-firma med Kerstin Bernadotte. Överläggningar pågår.

Medan Jack Kotschack forsar runt på den röda tennisbanan i Roslagens famn och stärker konditionen efter drygt 3 år med 20 timmars arbetsdag formar sig nya affärssammanhang. Kotschack ger aldrig upp. Han inspireras av motgångar. Han citerar en kinesisk filosof:
- Fiske har sin tid. Nättorkning sin.

Se 1962-10-04