Sveriges röst – i mörkaste Afrika

Radio Syd studio

Hälsa dom där hemma!

Den infödde discjockeyn lägger en ny platta på skivtallriken. En äkta Thore Skogman så lergolven gungar i alla hyddor. Det är Radio Syd som sänder för alla svenska turister i Gambia. Hemlandstoner.

En låg, vit byggnad inramad av höga akacior. På den vanskötta gårdsplanen rasslar torra blad omkring bland småbuskar och ogräs. Dörren står öppen, det är bara att kliva rakt in.
Här finns inga vakter, inga spärrar, inga stämpelkort. Sånt behövs inte i det fredliga Gambia - inte ens när det gäller en så viktig sak som en radiostation.
Inne i den primitiva studion sitter en färgad kille med yllemössa på det krulliga håret. Med en penna prickar han av på ett körschema, stänger av bandspelaren och sätter på en Thore Skogman platta på skivtallriken. ”Radio Syd” är ute i luften.

Hello, säjer killen och ler vänligt. Kom in och se hur vi har det. Kalle kommer om en stund.

Kalle heter Wadner i efternamn son till f.d. piratradiodrottningen Britt Wadner, 56 år, som för 5 - 6 år sedan startade ”Radio Syd’ här några kilometer utanför Gambias huvudstad Banjul.
Britt Wadner är ju bekant för sin  desperata strid med svenska myndigheter under 1960-talet, då hon sände skval och reklam från båtar i Öresund. Till slut fick hon ge upp striden - som kostade henne åtskilligt med böter och så småningom en månads fängelse. Hon ”flydde” utomlands och via Kanarieöarna hamnade hennes radioanläggning här i Gambia på Afrikanska västkusten. Där kör nu  ”Radio Syd” 22 av dygnets timmar, reklam och skval så länge grejerna håller.

skivarkiv

I skivarkivet finns tusentals plattor - såna som var aktuella 1965. Sen finns det ett hopp i arkivet fram till 1970, då man kom ikapp igen. De flesta nyförvärven hämtas hemma i Sverige, då någon i familjen Wadner är på besök här. Så det finns gott om Svenne och Lotta och ABBA också förresten.
Det stora slagnumret för skandinaviska turister som tagit transistorapparaterna med sig är nyheterna och skvalet på svenska som sänds en halvtimme varje kväll med början kl 20 och går i repris följande morgon kl 8. Det känns extra skönt i den mörka, varma kvällen eller den strålande morgonsolen att böra att det är minus 12 grader i Stockholm och hur det gått för Djurgården och Timrå i ishockeyns elitserie.
Nyheterna varvas med reklam för krogar och affärer i Gambia, och med annonser för danskt öl (som är s k sponsor för de svenska programmen).
Nyheterna tar vi in på kortvåg från Stockholm, säger Kalle Wadner. Bäst hörs det klockan 12 på dagen eller mitt i natten.

Kalle avlyssnar Radio Sweden

Vi får ett smakprov från en bandad inspelning av de svenska kortvågsnyheterna.  Att Kalle Wadner får ut något vettigt ur det skrapande, pipande och tjutande som börs på bandet är en gåta. Han spelar bandet gång på gång och gör anteckningar. Ur detta redigerar han sedan nyhetsmaterialet. Rutinerat, men så har han också varit radiointresserad sen han var liten grabb (han är 35 år nu). Det här jobbet delar han med sin syster Connie, som är lika rutinerad nyhetssamlare och radio-speaker.

Övriga tider på dygnet. sänder "Radio Syd" på engelska, franska och de inhemska största språken mandinka och wollof. Det är reklam för ett 20-tal firmor för bl a cigarretter, öl och batterier. Dessemellan skvalas det - mest hård- rock och soulmusik. Den tekniker som sände när SE var på besök varvar vant reklam och skval, kör med kronometer och prickar av på körschemat. Han kan knappast läsa!
Vi rotar fram några svenska plattor ur skivarkivet och han sätter på dom med glad min - alltid ett avbrott i bandspelarrutinen. Sorry, ni svenska artister som den här eftermiddagen gick ut i etern över en präktig bit av Västafrika - det blir inga Stim-pengar. Sånt krafs bryr man sej inte om i Gambia ...
På "Radio Syd" jobbar förutom Kalle och Connie Wadner ett 10-tal frilansare, som sköter ruljangsen under de icke svenska programmen. En rutinerad frilans tjänar 110 dalasi i månaden (motsvarar ca 275 svenska kronor). Han är nöjd med det.
En "annons" i "Radio Syd" kostar 150 dalasi i månaden och om det är en annons i det svenska programmet sänds den alltså två gånger om dygnet. Det finns ingen tidsbegränsning för hur lång annonsen får bli - bara inte för lång...

Vi har haft ganska mycket bekymmer med radiostationen, säger Kalle Wadner. Den ligger bara några meter från badstranden och när vi kom tillbaka efter semestern i Sverige i fjol sensommar såg det för bedrövligt ut. Hela huset var översvämmat, vattnet stiger så kraftigt under regnperioden, och delar av taket hade blåst bort.  Det var bara att reparera, torka upp och sätta igång igen. Och sändaren ger sig inte.
 

 Radio Syds mast         Det ska va' Evert Taube – inga jävla trummor!


Kalle Wadner öppnar dörren till det allra heligaste - ett rum där fläktar brummar och där den gamla USA-tillverkade radiosändaren står. Den är igång dag och natt, det lönar sig inte att stänga av den. Och hittills har den hållit under alla år. Skulle något fel uppstå är Kalle Wadner inte främmande för att reparera också - är man all round radioman så är man!
Utanför bland palmerna står Gambias högsta byggnadsverk, radiomasten som höjer sig 80 meter över havsytan. Det är från den som skvalet, reklamen och nyheterna sprids tack vare Britt Wadners initiativ. Fru Wadner driver dessutom hotellet ”Wadner Beach”, och sysslar själv numera inte med radiojobb.
 

”Radio Syd" är ingen affär, säger Kalle Wadner. Det är hotellet och restaurangen som får bära kostnaderna.

Signaturmelodi för det svenska programmet i ”Radio Syd” är en upp-poppad version av Hugo Alfvéns ”Midsommarvaka”. Det känns på något sätt tryggt när speakerrösten tränger ut i den afrikanska kvällen:

Detta är ”Radio Syd” med en sändning för våra skandinaviska lyssnare. Här är Kalle som ska ge er en halvtimme med tips, musik och nyheter hemifrån ...


Se 1976-02-19
 
 

Till sidan om Radio Syd i Gambia 1999