Radio Syd i Gambia hotas av havet

I samband med en kort semester och en liten DX-expedition till Gambia i Västafrika besökte jag också den svenskägda radiostationen Radio Syd. Radio Syd har nämnts i QTC flera gånger, senast i februari 2000 med anledning av en nyutkommen bok.

 
Radio Syd hotas av havet!
AM-Tx @ 909 kHz
Antennmasten står idag bara några meter från havet. 
Den 2,5 kW hembyggda sändaren är i behov av en genomgång.

 

Tyvärr visade det sig på plats, strax utanför Banjul, att Radio Syd verkligen är hotad av havet och den
framskridande kusterosionen. På 30 år, som stationen har funnits här, har havet ätit upp över 100 meter av marken och kustlinjen har flyttats farligt nära antennmasten och huset. Staglinor till den 57m höga masten har redan flyttats, huset har översvämmats ett par gånger. Förstärkningar av strandpartier eller en vågbrytande anläggning kostar enorma pengar som regeringen inte vill bekosta och som överallt i u-länder finns det inga pengar till investeringar. (Däremot finns pengar för vapen, lyxliv för de styrande o dyl., även biståndspengar). Trots att Radio Syd ligger direkt vid huvudvägen mellan Banjul och Serrakunda, som är ett kommersiellt centrum av landet, gör man inget för att minska erosionen och hela huvudvägen är hotad.
Radio Syd drivs med ganska enkla medel. Nyhetsmaterialet får Connie genom att lyssna till europeiska kortvågssändningar på en liten transistorradio. Här finns ingen dator eller internetuppkoppling. Strömavbrott gör att sändningar bryts p.g.a. brist på egen generator.
Det finns en grupp permanentboende svenskar här förutom en skara av nordiska turister och för dem gör Connie regelbundna nyhetsprogram. Resten av sändningstiden fylls med musik, lokala nyheter och intervjuer. Stationen är reklamfinansierad men reklamen ar inte så påträngande som i t.ex. Amerika. Stationen sänder på 909 kHz och får lyssnarrapporter både från Europa och USA. Radio Syd skickar snygga QSL- kort.

Henryk SM0JHF / C56JHF
 
 
Connie förbereder nyhetsprogram
Connie förbereder nyhetsprogram. Sändaren är en gammal hembygge.

 

QTC Nr 8 Augusti år 2000

                                           Tillbaka till Radio Syd hemsidan
                                                           2000-08-06