Radio Syd sände från fartyget Cheeta II i Öresund.Cheeta II var en norsk båt byggd 1924 i Bergen.

Piratdrottningen Britt Wadner, som fick fängelse för sina radiosändningar.

Piratradiostationerna Radio Nord och Radio Syd gav en smak av den stora världen när sändningarna kom igång i början av 60-talet. Äntligen kunde folkhemmets twistande ungdomar höra annat än Calle Jularbo och telegram från TT på sina radioapparater. Från fartyg utanför svenska kusten pumpade stationerna ut det senaste på vinylfronten: Elvis, Tommy Steele, Lill-Babs, Anita Lindblom…

Storyn ompiraterna, självaste Piratdrottningen Britt Wadner och kampen för fri radio finns nu i bokform.  

Eterns nykomlingar, som huserade i fartyg på internationellt vatten utanför svenska kusten, var oförfärat kommersiella och pumpade lika oförfärat ut reklam om allt från Gevalia till Radiola. Vem minns inte jinglar som: ”Broddman, Broddman, Broddman” eller: ”Mamma, det höll” om de okrossbara Duralexglasen. Och vem, åtminstone av landets 50+invånare, minns inte topplistorna och piratradiopratare som Pekka Langer, Sten Hedman och Gert Landin. Den senare var för övrigt Radio Nords första programchef. 1961 toppades Radio Nords Topp 20-lista av Elvis Presley och låten ”Good luck charm”. Det var annat det än Grammofontimmen och ”Livet i Finnskogarna”, tyckte förmodligen i varje fall pomadatunga tonårsgrabbar och ”papilljottade” brudar, de som stod och snackade vid Walléns konditori när det var natt i deras lilla stad. Andra utländska låtar på listan var till exempel: ”Hey little girl” med Del Shannon, ”Walk on by” med Leroy van Dyke och ”Can’t help falling in love” med Elvis.

MONICA SISTA VINNAREN

Högst upp på Radio Nords allra sista helsvenska skivbarometer,
som gick i luften den 30 juni 1962 klockan 18.00, låg Monica Zetterlund med ”Stick i väg,
Jack”. Det var en omåttligt populär cover på Ray Charles ”Hit the road, Jack”.
Låten spreds med Radio Nord på mellanvåg 495 meter med hjälp av en tio kilowatts sändare från radiohytten på fiskeskutan
MS/Bon Jour som låg utanför Almagrundet. Så här såg listan ut i sin helhet:


1) Stick i väg, Jack – Monica Zetterlund
2) Adjö, farväl för sista gången – Margareta Kjellberg
3) Låt bli, sluta spela – Siw
Malmkvist
4) Så länge skutan kan gå – Gustaf Torrestad
5) Skeppet skall segla i natt – Raya Ravell & Åke Grönberg
6) Sånt är livet – Anita Lindblom
7) Segla hem – The Key Brothers
8) Sedan bort över haven de drar – Gerd Söderberg
9) Om vi aldrig möts igen – Thory Bernhards
10) Det var du som sa nej – Tommy Jacobsson

Grundkänning
I den här stormen, i september 1964, gick Radio Syd-båten Cheeta I på grund.

Pecka vrider antennen

Folket ville – till skillnad från staten – ha kvar Radio Syd. En av de anställda på Cheeta I var Pekka Langer, som på bilden vrider på ett hjul som reglerade antennen i toppen på masten.

STATEN SADE NEJ

Radio Nord och Syd var reklamfinansierad radio. Radio Nord hade amerikanska finansiärer i ryggen och filmbolagsdirektören
Jack S Kotschack vid rodret. Radio Syd gick ursprungligen i luften som Skånes Radio Mercur och var en ren lokalradiostation.
Firman anställde möbeltassförsäljaren, och före detta skådisen Britt Wadner som annonssäljare.
Hon tog rätt snart över hela klabbet och döpte 1961 om stationen till Radio Syd.


Kommersiell piratradio går inte för sig, slog socialdemokratiska, monopolistiska Erlander-Sverige fast. Värst gläfste kommunikationsminister Olof Palme.
Även pressen reste ragg. De insåg att annonskakan hotades. Nu togs de första stegen mot ett av modern tids märkligare maktövergrepp. Ett dåd som resulterade
i att Sveriges hittills enda Piratdrottning, trebarnsmamman Britt Wadner, kastades i fängelse för att hon gjorde hipp lokalradio i Skåne, läs Radio Syd. Programmet sändes på 88,3 på FM-bandet från fartyg i Öresund. Först Cheeta I och senare Hondurasregistrerade 410-tonnaren Cheeta II som drottningen pungat ut 400 000 kronor för.

NY BOK AV HEIMERSON

TV- och radiomannen Staffan Heimerson var med när det begav sig och jobbade då som reporter på Kvällsposten i Malmö. Han följde Radio Syds kamp för press- och näringsfrihet på nära håll. Så här skriver han om Britt Wadner och myndigheternas vendetta, i förordet till den nu aktuella boken ”Piratdrottningen – boken om Britt Wadner och Radio Syd” utgiven på Mattias Boströms Förlag. Författare är piratdrottningens barnbarn, Fredric Karén, som i dag jobbar som nyhetschef på TT Avisa.
”Hon var en glamour girl och överklassare, parad med entreprenör och feminist innan de två orden ens kommit i dagligt språkbruk. Optimistisk, naiv, generös,livlig, street smart. (…) När jag tittar i backspegeln kan jag säga att det borde ha skrivits mer om de statligt organiserade rättsövergreppen mot press- och näringsfrihet.
Besattheten i att hålla radio och TV statskontrollerade, berättar mycket om tidens oliberala klimat statsmaktens excesser. (…)
Jag kommer på mig ibland, när fenomenet Olof Palme diskuteras, med att säga: Det finns säkert goda saker att säga om honom.
Men personligen noterar jag, att två människor som jag beundrar, Britt Wadner och Jan Guillou, sattes i fängelse just av Palme.” Faktum är att regeringen, för att slå knock på radiopiraterna, i all hast yxade till en ny lag som kom att gå under namnet Lex Radio Nord. Den trädde i laga kraft 1 augusti 1962 och förbjöd svenska medborgare att äga och använda rundradiosändare. Britt Wadner låtsades som om det regnade och fortsatte med sina megapopulära sändningar.
Hon hade hela Skåne på sin sida när lagens långa arm senare fångade in henne och placerade henne på kvinnofängelset Hinseberg, dömd för brott mot just Lex Radio Nord.

Piratdrottningen Britt Wadner hyllades och fick blommor när hon den 21 mars 1965 lämnade Cheeta II och klev ombort på en transportbåt till
Malmö. Samma dag åkte hon vidare till kvinnofängelset Hinseberg för att avtjäna sitt fängelsestraff. Här har hon varit ute på båten och sänt
sitt program Söndagsposten och tagit farväl av lyssnarna. ”På återseende om en månad”, sade hon.

WADNER TILL GAMBIA

Radio Nord packade ihop sina attiraljer, såväl på båten som på redaktionen på Kammakargatan 46 i Stockholm, där banden som sändes från fartyget spelades in, och lämnade etern den 30 maj 1962. Britt Wadner drog efter muck på Hinseberg till Gambia där hon startade hotellrörelse. Hon riggade också upp sändare och antenn på nytt och lät Radio Syd åter gå ut i etern med full styrka.
I Sverige introducerade etablissemanget Melodiradion och tyckte att ordningen var återställt. Men något hade hänt med det gamla folkhemmet. Studentrevolterna lurade runt hörnet, för att inte tala om hippierörelsen och hela vänstersvängen som snudd på tvingade ned även bankdirektörerna i ringar på golvet för antiimperialistiska, demokratiska beslut.
I samband med en föreläsning på Sjöhistoriska museet om piratradiosändningarna fick vi en pratstund med Fredric Karén och frågade om piratradions betydelse:
– Den fyllde ett stort tomrum. De erbjöd ju något som framförallt ungdomarna saknade och som inte erbjöds i riksradion, nämligen modern musik och alla dessa topplistor med pinfärska skivor. Kanalen startade en utveckling som sedan inte gick att stoppa.
Vi frågade också om vilken roll piratradion spelade rent nyhetsmässigt. Radio Nord hade högre svansföring än Radio Syd och höll sig med radioteleprinter på vilken nyheter ramlade in från nyhetsbyråerna:
– Radio Nord hade en nyhetsredaktion. Man snappade upp en hel del från BBC men kom också med egna nyheter. Bland annat var de först i Sverige med att rapportera om att Berlinmuren skulle byggas, om Gagarins rymdfärd och om Hammarskjölds död. Men stationerna sysslade i första hand med underhållning, sade Fredric Karén.
Radio Nord återuppstod 1991 och finns i dag på 91,6 megahertz – helt lagligt. Radio Syd rattas sedan 1970 från Gambia under ledning av Britt Wadners dotter Constance.

ARNE SPÅNGBERG

Sjörapporten #9 2000
 

Back    Home